?>

Lageweg 20 9251 JW BURGUM

€ 890.000 Kosten koper
Status: 

Omschrijving

Magnifieke en imposante Villa (in het Fries een “State”) met koetshuis omgeven door een heerlijke weidse tuin met eeuwenoude oude bomen op een ruim perceel van bijna 4.000 m² en toch gelegen midden in het centrum. De villa is ontworpen door de Leeuwarder Stadsarchitecten Thomas Romein en Ferdinand Stoet, welke onder meer bekend zijn van het Beursgebouw en Paleis van Justitie aan het Zaailand in Leeuwarden.

Het huis is de afgelopen decennia goed onderhouden en van moderne gemakken voorzien. Dit rijksmonument biedt prachtige stijlkenmerken uit de bouwperiode van rond 1866. Prachtige, gekleurde, glas-in-lood ramen, zeer fraaie plafonds. U moet het zien om het zelf te ervaren! Naast woonbestemming heeft de villa en de bijgelegen tuin tevens diverse andere bestemmingsmogelijkheden. De villa is ook zeer geschikt om met meerdere huishoudens te bewonen.

Geschiedenis:
Het classicistische gebouw is gebouwd in 1866 naar een ontwerp van de Leeuwarder Stadsarchitecten Thomas Romein en Ferdinand Stoet, welke onder meer bekend zijn van het Beursgebouw en Paleis van Justitie aan het Zaailand in Leeuwarden. Opdrachtgever was mr. Adrianus Eldering Ferf welke aan het hoofd stond van een zeer invloedrijke voorname Friese Familie. Na vertrek van de familie Ferf in 1878 is het gebouw gedurende 100 jaar in gebruik geweest als woonhuis met dokterspraktijk tot 1978 toen er een notariskantoor in is gevestigd. De voorzijde van het gebouw doet dienst als kantoor en de achterzijde en bovenverdiepingen zijn ingericht als woonhuis.

Het gebouw is een rijksmonument vanwege de toegepaste eclectische bouwstijl, de evenwichtige en gedetailleerde ornamentiek.

De achtertuin is aangelegd naar een ontwerp van tuinarchitect Gerrit Vlaskamp leerling van de beroemde tuinarchitect Roodbaard. In 1966 is de voormalige speeltuin van Burgum bij de tuin gevoegd en is hier een tennisbaan aangelegd.

De vloeroppervlak bedraagt maar liefs bijna 600 m² (en de inhoud ca. 1900 m³).

Bestemming:
Centrum doeleinden, toegestaan naast wonen is detailhandel, horeca, dienstverlenend bedrijf en of (openbare) dienstverlenende instelling; medische, sociaal-medische en paramedische voorzieningen;
Educatieve en informatieve voorzieningen; sociaal-culturele voorzieningen; Levensbeschouwelijke voorzieningen;

Voordelen rijksmonument:
Er zijn diverse financiële voordelen verbonden aan het bezit van een rijksmonument. Naast subsidiemogelijkheden voor onderhoud en vernieuwing is bijvoorbeeld voor het verduurzamen van het pand een lening bij het restauratiefonds mogelijk. Dit is zeer aantrekkelijk aangezien de 10 jaar vaste rente op dit moment slechts 1% bedraagt.

Begane grond: Woningdeel:
Entree met hal, ruime gang met marmeren vloer, garderobe, toilet, woonkamer met marmeren schouw met openhaard (nieuw rookkanaal), glas in lood ramen origineel gedecoreerd plafond. Ruime leef/woonkeuken (vernieuwd in 2012) met origineel balkenplafond voorzien van diverse inbouw apparatuur en hardstenenblad, openslaande terrasdeuren naar bordes, wijnkelder, bijkeuken met lavet en c.v.-ketel (2012).

Vanuit de bijkeuken toegang tot binnenplaats waaraan grenzend een verwarmde werk/hobby schuur.

In de tuin is gelegen een fraai koetshuis met plaats voor 2 tot 3 auto’s voorzien van een ruimte voor stalling van een paard. In het koetshuis is eveneens een zolder aanwezig. Vanaf het koetshuis is de openbare weg bereikbaar via een eigen toegangsweg.

1e verdieping: 1e verdieping; ruime overloop met 2e toilet, separate badkamer met ligbad en aparte douchegelegenheid met aansluitende slaapkamer met inbouw kledingkast en balkon, 2e slaapkamer met wastafel en 3e slaapkamer, tweede woonkamer/zitkamer of speel dan wel biljartkamer met schouw en inbouwkasten, 4e slaapkamer met eigen inbouwkast met daarin wastafel en balkon aan de voorzijde.

Tevens een 5e of 6e slaap/werkkamer welke is voorzien van een 2e opgang naar de zolderverdieping. De zolderverdieping is eveneens bereikbaar via de ruime overloop op de eerste verdieping.

Zolder voorzien van 2 ruime slaapkamers met eigen badkamer met douche en een zeer ruime opbergzolder. Vanaf zolder is (via dakluik) toegang tot het platte dak, welk dak geheel is vernieuwd en geïsoleerd in 2015.

Begane grond kantoren: Voorzijde pand; eigen entree met ruime hal en toilet, wachtkamer. Ruime (kantoor)kamer met pantry en trap naar de eerste verdieping en tevens deur met toegang naar de achterzijde van het pand. Grote kluis en ruime werk/spreek kamer met inbouwkasten.
De prachtige tuin is volledig afgeschermd en heeft een oppervlakte van 3.900 m². Diepte vanaf het bordes tot achterkant bedraagt ca. 50 meter. Het betreft een Engelse landschapstuin met veel privacy (geen inkijk van buren) welke groen blijft in de winter. Het grasveld is onderhoudsarm door gebruikmaking van een robotmaaier. Naast het bordes bevindt zich een buitenhaard en het terras is voorzien van originele Friese stenen (geeltjes) en Belgisch Rood hardsteen. De twee fraaie groene en een rode beuken zorgen voor heerlijk natuurlijk schaduw in de zomer. Daarnaast vind je onder meer nog een walnotenboom die jaarlijks zorgt voor een ruime hoeveelheid walnoten.

Aan de rechterzijde van de tuin (noordelijkste deel) zijn nog een houtopslag met grasveld, voormalige rozentuin, een prieel en een tennisbaan met daarachter extra parkeergelegenheid welke momenteel is verhuurd. De huur van deze parkeerplaatsen kan worden opgezegd zodat er gebruik kan worden gemaakt van de 2e toegangsweg naar de openbare weg.

Aantal kamers met inbegrip van bijkeuken, badkamers: 18.

In collegiale verkoop met Zantman Makelaardij te Burgum.

Kenmerken

TypeWoonhuis
Bouwvormbestaande bouw
Woonoppervlakte497 m²
Bouwperiode1866
Refresh to make it work.

Delen op socialmedia

Helaas..
Dit object is niet meer beschikbaar

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
Bel ons op 0511 469 048 voor direct contact.

Contact opnemen